ARCTIC SKELETONS
Arctic Skeletons spesialiserer seg i konservering av skaller og skjeletter, og lager kunst av bein. Bedriften eies av skjelettkonservator Guus Wellesen og bygger på mer enn 20 års erfaring i faget.
Guus kommer opprinnelig fra Nederland, og har jobbet med skjeletter og skaller funnet i naturen siden han var liten. I 2012 startet han firmaet Arctic Skeletons og har siden da levert skjeletter til både museer og private utstillinger, alt fra den minste mus til store delfiner.
For å kunne jobbe med preparering av døde dyr i Norge, må man inneha riktig utdannelse og autorisasjon fra Miljødirektoratet. Guus har autorisasjon som preparant både i Nederland, Sverige og Norge, og har i tillegg studert skogs- og naturforvaltning i Nederland og vilt- og fiskeforvaltning i Sverige. Samarbeid og læretid hos de beste konservatorer i Norge, Sverige og Nederland har bidratt til et trent øye for arbeid med detaljer samt økt erfaring innenfor bruk av ulike teknikker og materialer. Kvalitet er alltid i fokus, og mange timer legges ned i hvert eneste produkt.
Arctic Skeletons bruker aldri dyr som har dødd med hensikt å brukes til skjelettkonservering. Dyrene har en naturlig dødsårsak, og kommer fra veterinærer, dyreparker, fiskere, dyrebutikker, påkjørte dyr eller ofre for vinduer og strømlinjer osv. Det dør flere dyr enn det er tid til å preparere, dermed er det ikke nødvendig å ta livet av dyr kun for å produsere skjeletter.
Produktene sikter på å vise vakre strukturer i et dyrs skjelett, og anatomiske tilpasninger arter har til sin levemåte. I tillegg er det viktig å bidra til økt interesse og forståelse for naturen, slik at vi kan ta bedre vare på det levende vi har rundt oss.
HVA KAN JEG TILBY?
Arctic Skeletons bruker dyr som har dødd en naturlig død. Helst er dyret ferskt, og har så lite skade som mulig. Fra man har et dødt dyr med hud og hår til et rent og vakkert montert skjelett, benyttes det mange ulike teknikker.
Kvalitet i arbeidet viser seg i renhet av beinene. Det er viktig at bein er ren på utsiden, men ikke minst også på innsiden. Fett og marg må fjernes for å oppnå hvite bein som ikke gulner med tiden. Anatomien er noe som også må stemme, en gaupe går annerledes enn en mus og en kråke sitter annerledes enn en hønsehauk. De minste bein må være på riktig plass for å kunne kalle et skjelett ´komplett´.
Forskjellige typer dyr krever forskjellige rengjøringsteknikker. En delfin trenger en annen tilnærming enn en padde, og med erfaring fra mange ulike typer ryggstrengdyr er Arctic Skeletons i stand til å skape nytt liv til de fleste døde dyr. Arctic Skeletons tilbyr skreddersydde løsninger etter ønske, med for eksempel kunsteriske utforminger, eller montasjer som gjenspeiler artens biologi. Eller man kan bruke deler av skjeletter til å lage abstrakt skjelettkunst i rammer eller lignende.
Ta kontakt hvis du ønsker skjelettmontasjer av pattedyr, reptiler, amfibier, fugler eller fisk.
REFERANSER
Guus har vunnet verdensmesterskap i USA i 2011 og fikk høyeste plassering i Europamesterskap i 2015 i skjelettkonservering. I 2013 vant Arctic Skeletons Martnasprisen på Rennebumartnan for den beste helhetlige presentasjonen.
Arctic Skeletons har produsert skjelettmontasjer og utført arbeid for de fleste store museer i Norge og flere andre institusjoner. Mange har fått med seg Arctic Skeletons’ forelesninger om skjelettarbeid på skoler og i foreninger, samt tema relatert til naturvern og det å se verdien i naturen vår.
Videoinnslag fra diverse media kan sees under, i tillegg til museer og institutter Arctic Skeletons har samarbeidet med.